Wandelreis

Turkije voor de wandelreizegers :

Lycië
Aan de zuidkust van Turkije, ten westen van Antalya, ligt Lycië. In Lycië volgt u het spectaculairste deel van het eerste Turkse Lange-Afstand-Wandelpad, `the Lycian Way’. Over eeuwenoude routes wandelt u langs een kust die tot de indrukwekkendste van de Middellandse Zee behoort en naar de kalkstenen bergen van de Olympos. Door beboste valleien wandelt u naar de resten van Griekse steden en naar de vuurtoren van Kaap Gelidonia. Verder wandelend langs de kust en langs verscholen baaien eindigt deze bijzondere wandelreis in de havenplaats Kas.

The Lycian Way

Antieke steden en hoge bergen
De reis start in Antalya waar u een nacht verblijft in het oude gedeelte van de stad. De volgende dag gaat het zuidwaarts naar Goynuk en het omringende Olymposgebergte. U wandelt het Olymposgebergte in en heeft een fantastisch uitzicht op zee. Een vrije dag in Cirali/Olympos geeft u de gelegenheid de ruïnes van deze antieke stad te bewonderen. U kunt natuurlijk ook uitrusten op het strand of wat zwemmen. Na een wandeling over de Musa Dag (Mozesberg) wandelt u langs een prachtige rotskust naar de vuurtoren bij Kaap Gelidonia, gelegen op de uiterste zuidoostpunt van Lycië en een fraai uitzichtspunt. Ook de andere wandelingen voeren u langs de kust waarbij we overnachten in het, slechts per boot bereikbare, plaatsje Simena. Ook bezoekt u de ruïnes van Aperlae, een Lycische stad uit de vierde eeuw voor Christus. Een aansluitende boottocht voert u over een verzonken stad waarna u dineert aan boord van de boot. De laatste wandeling gaat langs de kust naar de havenplaats Kas waar u de lokale markt kunt bezoeken. Op de laatste dag brengt een transfer u naar Antalya voor de terugvlucht.

Kaçkar & Ararat
Turkije vormt de overgang tussen Oost en West. Een klein gedeelte ligt in het Europese continent en het grootste deel ligt in (Klein) Azië. Instanboel is de wereldstad met een rijke historie met letterlijk één deel in Azië en het andere in Europa. In het hele land vinden we bergketens waarin uitstekend gewandeld kan worden. Onderweg ontmoeten we altijd boeren en herders die de kuddes in de zomer laten grazen op de hogere bergweiden. Met twee keer een tussenstop in Istanboel ben je gedurende het verdere deel van deze reis in het uiterste oosten van Turkije. Natuurlijk maken we ook kennis met de specifieke gebruiken van het land en de bevolking waarvan het grootste deel de Islam aanhangt. De reis eindigt in Dogubeyazit, in het Koerdische deel van Turkije.

OPZET VAN DE REIS
Dit is zonder twijfel de mooiste trekking reis in Turkije. In het oosten van het Aziatische deel van Turkije, Anatolië, ligt het Pontisch gebergte waarvan de Kaçkarketen een onderdeel uitmaakt. In dit mooie gebergte maken we een trek van 6 dagen waarbij we de 3732 meter hoge top proberen te beklimmen. Het Kaçkargebergte ligt dicht tegen de Zwarte Zee aan en kent daardoor een wat vochtiger klimaat dan de overige delen van Anatolië. We maken de trektocht voor het grootste deel aan de zuidkant zodat we daarmee de meeste (mogelijke) regen ontlopen. We worden begeleid door een Turkse gids en de bagage wordt vervoerd door muilezels. Er is ook een kok die de maaltijden verzorgt.

De tocht in het Kaçkargebergte geeft ons een prachtige voorbereiding voor het beklimmen van de hoogste berg van Turkije: de Ararat. Ook hier wordt de bagage door muilezels gedragen. Op de topdag heb je stijgijzers en pickel nodig omdat je over ijs loopt. In een uitzonderlijk geval ga je ook aan touw. Er is geen gevaar voor gletsjerspleten en technisch klimmen is het eigenlijk niet.
Tezamen met bezoeken aan de brug tussen oost en west, Istanboel en een verblijf in de oost Turkse steden Kars en Dogubeyazit kent deze reis een uitgebalanceerde combinatie van uitdagend bergwandelen en unieke cultuur.

Cappadocië Zwerftocht door Turks wonderland , 12 dagen , trektocht langs hotels, pensions en gastgezinnen

Cappadocië; een fascinerend sprookjesland van kleurige tufsteenkegels, canyons en rotsformaties, ontstaan door twee grote vulkanen: de Erciyes en de Hasan. Water en wind schuurden, schaafden en polijsten het zachte vulkanische materiaal tot een kunstwerk. Hittieten, Monniken, Byzantijnen en Ottomanen hakten daarin huizen, kerken en zelfs ondergrondse steden uit. Dit wonderland vormt het decor van deze wandelzwerftocht, met overnachtingen in kleine hotels en pensions, soms bij Turkse gastgezinnen. Vanuit Ankara reizen we naar Aksaray. De Anatolische hoogvlakte is hier een uitgestrekt en glooiend steppelandschap, maar verderop splijt de aarde zich in een diepe kloof met steile rotswanden. We trekken door dit lange Ihlaradal vol grotten en holen. Monniken hakten in de rotswand 150 kerkjes uit en decoreerden de wanden met frescos. Onze verplaatsing naar Soganli onderbreken we met een bezoek aan de mysterieuze onderaardse stad van Derinkuyu. Aangekomen in Soganli maken we ons op voor een zevendaagse trektocht door het hart van Cappadocië, een ware verrassingstocht door nauwe kloofjes, langs tufsteenzuilen en verbluffend kleine akkertjes. Naarmate we de markante tafelberg Ak Dag naderen worden de tufsteenformaties steeds fraaier. Deze betoverende reis eindigt in Avanos, waar we aan de oevers van de Kizilirmak toasten op dit sprookjeachtige land.