Thermale reis

Warmwaterbronnen en -verblijfplaatsen

Er zijn in Turkije meer dan 1000 van deze bronnen. Thermale badpiaatsen met therapeutische behandelingsmogelijkheden zijn:

Bursa
Meeste van deze bronnen (47°C-78°C) zijn rond Çekirge. De bronnen bevatten veel mineralen zoals zwavel, natrium, magnesium enz. Ze zijn geschikt om van te drinken en om in te baden en zijn goed tegen reuma, vrouwen- en huidziekten. Goede hotels zijn aanwezig.

Yalova
Bronnen (55°C-60°C) bevinden zich 11 km ten zuidwesten van Yalova. Bevatten ook vele mineralen en zijn goed tegen reuma, enz.

Gönen
Bronnen (78°C-82°C) liggen ten noorden van Balikesir, bevatten veel mineralen en zijn goed tegen reuma, leverziekten, huidziekten, enz.

Çesme
Bronnen (42°C-55°C) liggen 7 km ten oosten van Çesme. Ze bevatten veel mineralen en zijn goed tegen o.a. huidziekten en ziekten aan de urinewegen.

Parnukkale en Karahayit
Bronnen (33°C-56°C, radioactief) liggen 20 km ten noorden van Denizli, bevatten veel mineralen en zijn goed tegen o.a. reuma, hart- en vaatziekten, nierziekten, enz.

Hüdayi
Bronnen (60°C-70°C, radioactief) liggen 10 km ten zuidwesten van Sandikli (Afyon) en zijn goed tegen verschillende ziekten.

Harlek
Bronnen (62°C) liggen 10 km van Izmir, bevatten veel mineraien en zijn goed tegen o.a. ischiasis, zenuwziekten, enz.

Iigin
Bronnen (42°C, radioactief) liggen ten noordwesten van Konya en zijn goed tegen o.a. ischiasis, vrouwenziekten, enz.

Sakar
Bronnen (35°C) liggen 33 km ten noorden van Eskisehir en zijn ook goed tegen o.a. huidziekten, nierstenen, ischiasis en reuma.

Bolu
Aan de snelweg Ankara-Istanbul, 4 km ten zuiden van Bolu. Beddencapaciteit 250. De bronnen (44°C) bevatten o.a. calcium, magnesium enz. en zijn goed tegen reuma, vrouwenziekten, leverkwalen, enz.

Balçova
Balçova ligt op 10 km van Izmir. In dit station vindt u de grootste thermale badplaats van Turkije. Ook de Egeïsche Universiteit is zeker een bezoek waard. De temperatuur is 62°C. Behandeling: reuma, vrouwenziekten, maag- en leverklachten, heeft een verzachtende werking op eelterige lichaamsdelen

Psoriasis- Kangal
Deze vissen komen in een natuurlijk meer nabij Sivas voor en worden ook wel doktervissen genoemd omdat ze huidproblemen verhelpen door deze te eten.
In het Latijn heten ze Garra Rufa en kunnen bij watertemperaturen van 15 – 28°C een lengte van max. 16 cm bereiken.
Doordat ze weinig aanspraak maken op vegetatie, bodemstructuur en stromingssnelheid van het water, zijn zij zeer robuust en kunnen zich makkelijk aan de omgeving aanpassen.
In de dierenwereld zijn veel symbioses bekend, waarbij kleinere dieren grotere dieren bij de huidverzorging behulpzaam zijn.
Bij de vissen zijn er bijvoorbeeld zg. poetservissen die walvissen, haaien en andere grote vissen bevrijden van onreinheden en parasieten en gewonde, aangevallene delen behandelen.
Sinds eeuwen worden mensen in Kangal met deze uitzonderlijke therapie behandeld.
De Turkse universiteit Sivas berichtte in een wetenschappelijk rapport dat tijdens het knabbelen van het Kangal-visje een enzym vrijkomt, dat bv. bij Psoriasis ziektes het te snelle wederkerende vervellen corrigeert.
Een verder positief effect is, dat het knabbelen van de Kangal-visjes een masserende werking heeft.