Over Turkije

Ararat
De Ararat (Turks: Agri Dagi) is met 5165 meter de hoogste berg en vulkaan van Turkije. De met sneeuw bedekte berg ligt in het oosten van het land, dicht bij de grens met Armenië en Iran. Het is al lang een slapende vulkaan.
Buiten de hoogste top van 5165 meter heeft de berg ook een lagere top, die de kleine Ararat wordt genoemd.
Volgens de Bijbel landde de ark van Noach op de berg Ararat, toen het water van de zondvloed zakte, maar of de berg die tegenwoordig deze naam draagt dezelfde berg is uit het bijbelse verhaal, is niet zeker, veelal wordt dit als een misverstand beschouwd. Diverse expedities zijn georganiseerd om overblijfselen van deze ark op de berg te vinden. Tot op heden zonder resultaat.

Bodrum
Bodrum, gelegen aan de Egeïsche Zee, in het zuidwesten van Turkije, is een badplaats dat veel te bieden heeft. Dit gebied biedt variatie voor elk type vakantieganger.

Naast haar gezellige winkelstraten, terrasjes en bruisend uitgaansleven (waaronder één van de beroemdste openlucht discotheken van Europa: de Halikarnas) biedt Bodrum een pracht van natuur met fraaie baaien, weelderige begroeiing en interessant achterland, tevens een schat aan cultuur met haar meditereanese architectuur en schitterende archeologische opgravingen zoals het amfitheater, het mausoleum en de beroemde burcht van St.Peter.
Belek
Voor de golfliefhebbers is dit nog niet zo’n goed bekend plaatsje, maar het is een vakantieoord bij uitstek.

Het bied een prachtig golfcomplex met een wedstrijdbaan van 18 holes en een baan van 9 holes om lessen te volgen.
Hiernaast biedt de door eucalyptuswouden omgeven gebied een prachtig zandstrand van ruim 25km, zodat zonaanbidders zeker aan hun trekken komen.

Antalya
Antalya, volgens Atatürk de mooiste stad ter wereld, is een plaats vol contrasten. Turkije’s belangrijkste stad met door palmbomen omgeven boulevards. Het oude stadsgedeelte, de Kaleiçi, is bijzonder door zijn smalle straten en zijn houten huizen die tegen de muren van de stad zijn aangebouwd.

In de knusse, door steile rotsen omgeven haven, midden in het centrum wordt u een blik gegund op Beyda lari, een deel van het Taurusgebergte. De indrukwekkende haven heeft al vele prijzen op haar naam staan en biedt u vele toeristische attracties.

Naast het aanbod op watersportgebied, zoals windsurfen, zeilen, waterskiën, kunt u in maart en april ’s ochtends in de bergen tevens skiën om vervolgens ‘smiddags te zwemmen in de Middellandse Zee.
Ankara
Ankara is de hoofdstad van Turkije, aan de Ankararivier, in Centraal-Anatolië. Het is de op één na grootste stad van het land. In 1997 had de stad 2,9 miljoen inwoners, in 2002 gegroeid naar 3,5 miljoen inwoners. De grootste stad van Turkije is Istanboel, dat in het westen van Turkije ligt. Ankara heeft een centralere ligging dan deze stad.
De stad, vroeger Ancyra geheten, zou volgens de sage door Midas in de 9de eeuw v.C. zijn gesticht en was in de Romeinse tijd een bloeiend centrum van handel en een knooppunt van wegen. In 621 werd de stad door de Arabieren ingenomen en in de 13de eeuw door de Seldjoeken. In 1919 verkoos Mustafa Kemal Ankara als zetel van zijn bewind; in 1923 werd het hoofdstad van de nieuwe republiek, waarna de stad weer snel tot bloei kwam. Tot 1930 heette Ankara Engürü (in Europa Angora genoemd).
De oude stad rond de dominante hooggelegen citadel uit de Byzantijnse tijd biedt nog een typisch Oosterse aanblik, met kleine winkeltjes, bazaars en historische gebouwen, waaronder de Arslanhane Camiimoskee uit 1290. Uit de Romeinse overheersingsperiode resteren nog de thermen (217 n.C.), de resten van de aan Augustus en Roma gewijde tempel (20 v.C.; thans ondergebracht in een kerk) waarbij in 1555 de beroemde inscriptie bekend als Monumentum Ancyranum werd teruggevonden. Voorts overheerst het mausoleum van Atatürk (1953), met daarin het Atatürkmuseum. Meer naar het zuiden, westen en oosten liggen de moderne wijken, met daarbij de armere sloppenwijken. Het zakelijk leven speelt zich af rond de Atatürkboulevard.
Ankara is het administratieve centrum van het land (zetel van regering en parlement) en tevens een belangrijk handelscentrum. De overwegend lichte industrie omvat productie van voedsel (wijnen, bier, suiker en zuivelproducten), bouwmaterialen, machines, tractoren en textiel. Ook op het gebied van onderwijs heeft Ankara een centrumfunctie: er zijn diverse musea (etnografisch museum, archeologisch museum, natuurkundig museum), bibliotheken, theaters, een opera en vier universiteiten (Hacattepe Universiteit [1206], Universiteit van Ankara [1946], de Technische Universiteit van het Midden-Oosten [1956] en de Gazi Universiteit [1982]). De stad ligt op een kruispunt van nationale en internationale (E 5, E 23) wegen en spoorlijnen, en heeft een internationale luchthaven (Esenboga).
Net buiten Ankara ligt Elmadag, een klein skigebied. Elmadag kent slechts een kort winterseizoen en de sneeuwkwaliteit is matig. Het wordt daarom hoofdzakelijk in de weekends bezocht. In de Turkse skigebieden worden de skiliften beheerd door de verschillende hotels, die in het algemeen niet met elkaar samenwerken.

Sivas
Sivas is een mooi voorbeeld van de ontwikkelingen die de laatste jaren in Turkije hebben plaatsgevonden: de marktstraten zijn typerend voor het oosten van Turkije, met kleinschalige stalletjes, maar de grote winkelstraten zijn vol met moderne en grootschalige winkels. Midden in het centrum liggen een paar schitterende gebouwen in een park, die dateren uit de tijd van de Seldsjoek dynastie. De Seldsjoeken waren één van de vele Turkse stammen die uit Centraal-Azië kwamen en de eersten die een echt Turks rijk stichtten. Zij namen steeds meer land van het Byzantijnse rijk af en verplaatsten hun hoofdstad dan ook steeds westwaarts. Sivas werd in het begin van de 13e eeuw de hoofdstad, en kende zijn bloeitijd tot de mongolen in 1243 de stad bezetten en grotendeels verwoesten. Uit deze bloeitijd zijn een paar van de mooiste Seldsjoek gebouwen in heel Turkije bewaard gebleven, waaronder de oude moskee en een aantal medresses, koranscholen, gedecoreerd met mooie minaretten en de kenmerkende, rijk bewerkte, ingangsportalen. In de Sifaiye medresse vind je niet alleen souvenirwinkels, maar ook een prachtig gerestaureerde eyvan (gebedsnis) waar de met blauwe tegels ingelegde ingewikkelde patronen getuigen van de vroegere glorie van de gebouwen. Hier vind je ook een heerlijk theehuis, waar je in de schaduw gezeten de drukte van de voornamelijk Turkse toeristen aan je voorbij kunt laten trekken.

Turkije kent vele kuuroorden met natuurlijke warme bronnen, maar de Kangal Balikli Kaplica is wel een zeer bijzondere. Hier wordt het water bevolkt door duizenden kleine visjes, in grootte variërend van een tot tien centimeter. Het is wonderlijk dat de vissen in leven blijven, want het water heeft een temperatuur van 37°C. Nog opmerkelijker is dat de dieren zich voeden met verontreinigingen op de menselijke huid. Dat fenomeen is een uitkomst voor personen met huidziektes. Vooral mensen met psoriasis, een aandoening waarbij de huid zich snel vermenigvuldigt en afsterft, hebben baat bij een kuur in Kangal.

In de theetuin van het kuuroord zitten enkele tientallen mensen in groepjes met elkaar te kletsen. Het is een internationaal gezelschap. Ongeveer de helft is van Turkse afkomst, de anderen komen uit Australië, China, Italië, Engeland, Duitsland en Nederland. Het gesprek gaat voornamelijk over hun gemeenschappelijk doel, de bestrijding van psoriasis. Al snel wordt duidelijk dat het geen eenvoudige opgave is om de kuur te volgen, hoewel die op zichzelf eigenlijk vrij simpel is. Het programma verloopt volgens een strak stramien waarbij het aankomt op zelfdiscipline. Voor het ontbijt drink je minstens drie glazen van het mineraalrijke bronwater, en verder gedurende de dag zoveel mogelijk. Na het ontbijt volgen twee sessies van vier uur baden, die worden onderbroken door een warme lunch.
Bursa
Bursa is een stad in Turkije, en hoofdstad van de gelijknamige provincie Bursa. Bursa ligt 243 km van Istanboel. In 2004 had de stad 1.194.687 inwoners, waarmee het een van de grootste steden van het land is. Bursa wordt ook wel ‘groene stad’ genoemd. Bursa biedt een scala aan historische bezienswaardigheden die zij voornamelijk te danken heeft aan het feit dat Bursa de eerste hoofdstad van het Ottomaanse Rijk was. Momenteel heeft Bursa zich ontwikkeld tot de belangrijkste textielstad van Turkije.
De laatste decennia van de twintigste eeuw is de stad enorm gegroeid, zowel wat betreft industrie als inwonertal.
Zeer beknopte geschiedenis van Bursa: De stad is in de tweede eeuw v.Chr. door Prusias I, koning van Bythinië, gesticht. Hij noemde de stad naar zichzelf: Proussa. Duizend jaar eerder was de regio echter al bewoond. De stad ging deel uitmaken van respectievelijk het Helleense Rijk, het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en in 1326 het Ottomaanse Rijk. Er staan nog vele gebouwen uit de Ottomaanse tijd in de stad.
De stad ligt ten zuiden van Istanboel, aan de overzijde van de Zee van Marmara, in het Aziatische gedeelte van West-Turkije, maar niet ver van Europa.
Bursa is een universiteit en thermal stad: de Uludag Universiteit bevindt zich in deze stad.